Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008

Blogging

Και σε συνέχεια του προηγουμένου, ιδού το κείμενο των 9 κεντρικών αρχών των bloggers , έτσι όπως έχει ήδη ανέβει σε πολλές δεκάδες Ελληνικά ιστολόγια.

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

2 σχόλια:

Lexi_penitas είπε...

Κουμπάρε όπως και συ έτσι και γω βλέπω με αρκετή ανησυχία την προσπάθεια καποιων, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση, να βάλουν χέρι στα μπλογκ.

Προσωπικά δεν θα προσέτρεχα με τόση ευκολία να "αθωωσω" το συγκεκριμένο μπλογκ. Πιστευω κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Αναμένω να δω τι θα βγεί.

ΟΤΙ και να αποδεικτεί ομως, δεν μπορεί να σχετίζεται με χιλιάδες άλλα μπλογκ που μόνο κοινωνικό έργο επιτελούν. Γι' αυτο να μας παρατήσουν ήσυχους να κάνουμε τη δουλειά μας.

bestman είπε...

Λαμβάνοντας υπόψη πως το όλο σκηνικό του "εκβιασμού" στήθηκε πάνω σε ανώνυμα (απο το yahoo.gr) emails, όπως έγραψε και ο υπό εκβιασμόν δημοσιογράφος, προσωπικά ΔΕΝ με έπεισε. Και το συγκεκριμένο blog έγραφε διάφορα για διάφορους.
Μπορεί ο Καψαμπέλης και οι άλλοι να μην είχαν (και τόσο) αγνες προθέσεις. Θεωρώ όμως την υπόθεση κάπως "στημένη".