Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

Να ψηφίσει κανείς ή να μην ψηφίσει - Ιδού η απορία

Έχω σοβαρό δίλημμα... Σε τούτες τες βουλευτικές εκλογές έχω όλα τα σενάρια πιθανά. Που το να μεν ψηφίσω καθόλου, ως το να ρίξω λευκό, άκυρο ή το να ψηφίζω υποψήφιο ή συνδυασμό...

Πάμε να δούμε με την εις άτοπο απαγωγή:
Να ψηφίσω κόμμα εν πολλά δύσκολο. Κανένας που τους παραδοσιακούς συνδυασμούς εν θεωρώ πως έχει κάτι να δώσει. Κανένας εν τολμά να κάμει τομές, τζιαι ούλλοι εκάμαν παντιέρα τους το "Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περι ΠΑΡΤΗΣ", τις πελατειακές σχέσεις τζιαι τη διαπλοκή. Ίσως να δω τες απόψεις τζιαι την εμπρακτη στάση τους πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.

Οι νέοι συνδυασμοί εν μια καλή επιλογή. Εν να μου πείτε, μπορούν να αλλάξουν κάτι; Πιθανόν οϊ, αλλά εν να αλλάξει κάτι ψηφίζοντας τους ίδιους τζιαι τους ίδιους; Ξέρω πως εν λλίον ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση δεν βγάζει κυβέρνηση. Που την άλλην γιατί να μεν δώσεις φωνή σε μια καινούρια ομάδα να εκφράσει απόψεις και πολιτικές μέσα στο κοινοβούλιο; Είναι επίσης ο μόνος τρόπος να τιμωρήσεις τις υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις για τα λάθη και τη συμπεριφορά τους. Να τους στερήσεις ΕΓΚΥΡΕΣ ψήφους. Τα άτομα όμως που απαρτίζουν τους νέους συνδυασμούς και θα εκλεγούν, αξίζουν; Έχουν το τσαγανό να κοντράρουν το σύστημα, έστω και με πολιτικό κόστος; Έχουν ιδέες και προτάσεις που να αξίζουν;

Αποχή: Καλή ιδέα, αλλά εν νομίζω να τους κόψει. Τούτοι εν άξιοι να πανυγηρίσουν με το 30% του 30% (δηλαδή, 9%) πως εκερδίσαν.

Άκυρο: Εν μετρά στα έγκυρα ψηφοδέλτια, οπότε εμπίπτει στα πουπάνω.

Λευκό: Βάσει της νομοθεσίας μας θεωρείται άκυρο, οπότε πάλε εν θα νωσουν.

Επιλογή συγκεκριμένων υποψηφίων: Ναι, λαμβάνοντας υπόψην τες θέσεις τους. Τζιαι με οριον  ηλικίας. Για μένα ενας υποψήφιος άνω των 40 εν μπορεί να αφουγκραστεί τες ανάγκες των νεων αθρώπων, των νέων ζευγαριών. Εν δυνατόν κάποιος που έχει οικονομική άνεση, και παιδιά που έχουν ήδη ενηλικιωθεί να καταλάβει έναν άνεργο πτυχιούχο ή ένα νεαρό ζευγάρι που προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή του; Επίσης, να μεν μίλα (μονο ή ως επί το πλείστον) για το Κυπριακό. Για μένα, νέος υποψήφιος που μιλά μόνο ή ως επί το πλείστον για το Κυπριακό, απλά, δεν έχει κάτι άλλο να πει.
Υπάρχει φυσικά το θέμα ότι ψηφίζοντας υποψήφιο, ψηφίζεις ταυτόχρονα και κόμμα. Τούτο εν μεγάλο δίλημμα, διότι μπορεί να συμφωνείς με τον υποψήφιο, να μεν σου αρέσκει όμως το κόμμα του.
Τζιαι δεν είδα προσπάθεια υπερ της οριζόντιας ψηφοφορίας. Που την άλλη όμως, να του στερήσεις το δικαίωμα να εκλεγεί; Αν μπορεί, έστω και λίγο να αλλάξει κάποια πράγματα προς το καλύτερο; Μπορεί όμως; Στα σημαντικά θέματα μπορεί να εκφέρει ιδίαν άποψη και να διαφωνίσει με το κόμμα του και τις επιλογές του;

Τι θα κάνω; Δεν έχω αποφασίσει ακόμη, αλλά κινούμαι μεταξύ της δεύτερης και της τελευταίας επιλογής. Στην τελική ο μόνος τρόπος να "τιμωρήσεις" καποιους είναι, πιστεύω, ψηφίζοντας κάποιους άλλους. Ελπίζοντας ότι οι άλλοι θα φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σου...

2 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

διστυχώς σε εκλογές είναι επιλογήν μεταξύ προκαθορισμένων επιλογών που έχεις. Οπόταν έρκουνται τα διλείμματα που θέτεις. Τελικά είτε το θέλεις είτε όχι, εν κόμμαν που στηρίζεις στηρίζοντας υποψήφιον. Άρα, πρέπει να προσέχεις να μεν διαφωνείς πολλά με το κόμμαν που εκπροσωπεί, αλλίως επιάστης κορόιδον που το κόμμαν με το οποίον διαφωνείς. Είσαι το ψάριν τζιαι ο υποψήφιος που εψήφισες το δόλωμα. Το λλιόττερον κακόν είναι να έβρεις υποψήφιον που σου αρέκει που κόμμαν που δεν αντιπαθείς τζιαι πολλά. Εγώ μάλλον θα έχω το αντίστροφον πρόβλημαν. Δεν θα έβρω υποψήφιον που το κόμμαν που συμπαθώ παραπάνω αυτήν την περίοδον :))

xlpharmacy είπε...

Οι νέοι συνδυασμοί εν μια καλή επιλογή. Εν να μου πείτε, μπορούν να αλλάξουν κάτι; Πιθανόν οϊ, αλλά εν να αλλάξει κάτι ψηφίζοντας τους ίδιους τζιαι τους ίδιους; Ξέρω πως εν λλίον ψήφος διαμαρτυρίας.