Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Forrest Gump: ο τέλειος Κυπραίος;Την Κυριακή το βράδυ, το ΡΙΚ προέβαλε την επική ταινία Forrest Gump, με πρωταγωνιστή τον Tam Hanks. H ταινία είναι γνωστή στους πλείστους και λογικά την έχετε δει. Αναφέρεται σε ένα νεαρό με νοητική υστέρηση (IQ 75) του οποίου η ζωή σημαδεύεται με ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης Αμερικανικής Ιστορίας (Βιετνάμ, αντιπολεμικές διαδηλώσεις, Watergate κ.α.) και συναντήσεις με κορυφαίες προσωπικότητες του 2ου μισού του 20ου αιώνα (Elvis Presley, John Lennon, JFK, Lyndon Johnson, Richard Nixon κ.α), και ο οποίος καταφέρνει, άθελά του τις πλείστες φορές, να επηρεάσει την pop κουλτούρα των ΗΠΑ (τον τρόπο που χόρευε ο Elvis Presley, το "Imagine" του John Lennon, το smiley (:-)) κ.α.)


off-topic
Τι μανία έχουν τα κανάλια μας να βάζουν τις ταινίες αργά; Και τι μανία είναι αυτή του ΡΙΚ να διακόπτει σειρές και ταινίες για να προβάλει ειδήσεις τα μεσάνυχτα;
/off-topic

Προσωπικά πιστεύω ότι η ταινία είναι η προσωποποίηση του Cypriot Dream. Ο Forrest έχει μια μάνα που τον υπεραγαπά, δεν παντρεύεται μετά το θάνατο του πατέρα του για να τον μεγαλώσει, κάνει τα πάντα για κείνον (π.χ. κοιμάται με τον διευθυντή του για να εξασφαλίσει ότι ο γιός της θα πάει σε κανονικό σχολείο), πιστεύει πως ο γιός της είναι ίσος, αν όχι καλύτερος από όλους τους άλλους (το IQ 75 το ξεχνά μου φαίνεται) και προσπαθεί να τον κάνει να το πιστέυει κι αυτός.Ο ορισμός της Κυπραίας μάνας.
Και ο ίδιο όμως δεν πάει πίσω. Ζει στο πατρικό του, μαζί της, δεν παντρεύεται (όχι πριν το θανατό της τουλάχιστον), πάει στην εκκλησία, κάνει ό,τι του λέει (περίπτωση διαφήμισης ρακέτας ping-pong), και την έχει θεά (η μάνα μου έλεγε αυτό, το άλλο κλπ). Ο ιδανικός γιός για την Κυπραία μάνα.
Παει σχολείο, κολλέγιο, στρατό (και Βιετνάμ), γίνεται ήρωας πολέμου, επιχειρηματίας, εκατομμυριούχος, γνωρίζει 3 προέδρους της Δημοκρατίας καθώς και άλλες διασημότητες, γίνεται διασημότητα ο ίδιος, παντρεύεται τον παιδικό του έρωτα, τον οποίο αποκαθιστά αφού μαθαίνει οτι έχει κάνει ένα παιδί μαζί του. Γενικώς επιτυγχάνει στη ζωή του, μια και ακολουθεί το Cypriot Dream (σχολείο-στρατός-σπουδές-δουλειά-οικογένεια).
 Από την άλλη έχουμε την ιστορία της φίλης και στο εν τέλει συζύγου του, Jenny. Η οποία έχασε τη μάνα της στα 5, κακοποιήθηκε σωματικά και σεξουαλικά απο τον πατέρα της, πόζαρε γυμνή για το Playboy και αποβλήθηκε από το κολέγιο, πηδήχτηκε με όποιο βρήκε μπροστά της, έγινε hippie, έκανε ναρκωτικά, συμμετείχε σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις, έμπλεξε με διάφορους που την κακοποιούσαν, έκανε παιδί εκτός γάμου και στο τέλος πέθανε από έναν άγνωστο ιο, μη ιάσιμο (HIV/AIDS?). Δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο της κοπέλας που θα ήθελε μια Κυπραία μάνα για το γιο της. Εν ευρέθηκεν όμως έναν πλάσμα να κάτσει, να της μιλήσει, να δει τι εσιει τζιενη η κοπέλα μεσα στην ψυσιήν της, να τη συμβουλεύσει. Είμαι σίγουρος πως στην "αγία" κυπριακή κοινωνία, απλά θα εστιγματίζετουν ως "αλήτισσα" και "πουτάνα" και οι "καθως πρέπει" Κυπραίες μανάδες, θα ελέαν στους κανακάρηδες τους πώς "εν καμνει τούτη για σένα, γιέ μου!"
 

Συνοψίζοντας, ο μεν Gump προοδεύει και επιβραβεύεται, ακολουθώντας το Cypriot Dream, η δε Jenny "τιμωρείται", αφού έχει κυλήσει στο βούρκο της ακολασίας, ακολουθώντας όσα είναι ηθικως κολάσιμα για τη συντηρητική κυριακή κοινωνία. Και οι δύο δέχονται το ρατσισμό και τη χλεύη της κοινωνίας, χωρίς κανένας ουσιαστικά να ασχοληθεί μαζί τους. Θέλετε κι άλλα;

Νομίζω πρέπει να υιοθετηθεί ως η εθνική μας ταινία.

1 σχόλιο:

xlpharmacy είπε...

Προσωπικά πιστεύω ότι η ταινία είναι η προσωποποίηση του Cypriot Dream. Ο Forrest έχει μια μάνα που τον υπεραγαπά, δεν παντρεύεται μετά το θάνατο του πατέρα του για να τον μεγαλώσει, κάνει τα πάντα για κείνον