Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Τράπεζα Κύπρου: Δυό γάιδαροι μαλλώνανε σε ξένο αχυρώνα.

Έσκέφτουμουν να γράψω έναν ποστάκιο για το φιάσκο της κατάθεσης Χριστόφια στην ερευνητική επιτροπή, τζιαι τον πόλεμο που γίνεται για τον έλεγχον της Τράπεζας Κύπρου. Τζιαι έπεσα πάνω σε τούτο τζιαι τούτο: Μόλις το 30% της Τράπεζας Κύπρου σε κυπριακά χέρια. 
Δεν ξέρω πως μπορούν τούτοι οι πολιτικοί μας να ελέγξουν το 70% που πάει κατά πλειοψηφία σε Ρώσους και Ουκρανούς, αλλά δεν πιστεύω οι νέοι μέτοχοι της Τ.Κ. να αφήσουν τη διαχείρηση της σε ιθαγενείς. Ειδικά μετά τα αίσχη που εκάμαν τα τελευταία χρόνια, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.

Τωρά προσπαθούν όλοι να ελέγξουν το 18% που έχουν οι καταθέτες της Λαϊκής στην ΤΚ (αλήθεια, τί ποσοστό από αυτό το 18% κατέχουν Κύπριοι;) , το 1-1.5% των ημικρατικών και πάει λέγοντας. Ο Αρχιεπίσκοπος, ίσως καταλαβαίνοντας ότι τζιαι τούτος χαννει την επιρροήν του, προσπαθεί να μπει στο παιχνίδι λέγοντας πως “εαν συνεχίσει αυτή η κατάσταση θα ζητήσει από όλους τους μετόχους να του δώσουν το πληρεξούσιο ώστε να βάλει μια τάξη στα φαινόμενα που βλέπει και δεν του αρέσουν” (δηλαδή, δεν τον συμφέρουν). Το παιγνίδι όμως εχόντρυνε. 

Εν είμαι οικονομολόγος, αλλά νιώθω πως το παιγνίδι για την ΤΚ θυμίζει μου την παροιμία "δυο γάιδαροι μαλλώνανε σε ξένο αχυρώνα".Οι Ρώσοι, όπως γράφουν οι NYT, έχουν πλέον τον έλεγχο ενός συστημικού τραπεζικού ιδρύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ τζιαι η ΕΚΤ (που ελέγχει την ΚΤΚ) εννα κάτσουν με σιέρκα σταυρωμένα; Εν πιστεύκω... Οπότε το πιθανόττερο είναι οι ταγοί μας να αρκεστούν στα ψίχουλα, τζιαι η Ρωσία με την ΕΕ να ελέγχουν την οικονομία μας, μέσω της ΤΚ.

Μπορει τζιαι να γράφω κουβέντες του καφενέ, αλλά, όπως εστρώσαν κάποιοι, εννα τζιοιμηθούν. Μπορεί πάλαι τα δικά μας τα σαϊνια, να καταφέρουν να ελέγξουν την ΤΚ, προσεταιριζόμενοι Ρώσους ή Ευρωπαίους. Λαλείτε να δημιουργηθεί ένα "Ρωσικό" τζιαι ένα "Ευρωπαϊκό" κόμμα, όπως στην Ελλάδα στο 19ο αιώνα; 

Εν ηξέρω αννεν καλλίτερα να ελέγχουν την οικονομία μας ξένοι... Εν θέλω να είμαι μοιρολάτρης, αλλά ίσως να εν τούτο που μας άξιζε, διότι εν εκαταφέραμε να κουμαντάρουμε σωστά τον τόπο μας. Μπορεί -τζιαι τούτο το γράφω με πόνο ψυχής- ο Annan με τον De Soto να μας εξέραν καλλίτερα που μας, για να βάλουν στο ("τρισκατάρατο") σχέδιο την ("απαράδεκτη") πρόνοια για τους τρεις ξένους δικαστες...

ΥΓ: Τη φαρσοκωμωδία της κατάθεσης Χριστόφια και ότι τραγελαφικό ακολούθησε εννα το προσπεράσω παραφράζοντας τον τίτλο αυτού του άρθρου στο infonistas.com : 
Τελικά, ο εγκέφαλός μας έχει ανάγκη από Μνημόνιο!

1 σχόλιο:

Andreas Constantinides είπε...

συμφωνώ μαζί σου.. με το "κοινό κυπρίων" στο logo της τράπεζας Κύπρου τι εννα γίνει; τραγικό..