Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Top 10: Διαδρομές με αυτοκίνητο

Το πρώτο μου Top 10, οι καλύτερες διαδρομές με αυτοκίνητο

Εύφημος μνεία: Αγρός - Χανδριά - Κυπερούντα 
Το Φλεβάρη, όταν ανθίζουν οι αμυγδαλιές

10. Ψηλό Δένδρο (Πλάτρες) - Μέσα Ποταμός - Σαϊττάς (δασικός δρόμος)
Δάσος Τροόδους και το μοναστήρι και ο εκδρομικός χώρος Μέσα Ποταμού

9. Βαβατσινιά - Κιονια (εκδρομικός χώρος) - Μαχαιράς
Δάσος Μαχαιρά. Από το ραντάρ στα Κιόνια εξαιρετική θέα. Κατάλληλο και για ποδηλασία
 
8.Κίτι - Μαζωτός - Ζύγι
 Ύπαιθρος από το Κίτι στο Μαζωτό (Camel Park), από κει και πέρα παραθαλάσσια

7. Λεμύθου - Καμινάρια - Τρεις Ελιές - Γεφύρι Τζιελεφού
Από δάσος σε περβόλια με οποροφόρα, 2 γραφικά μικρά χωριά και το γεφύρι του Τζιελεφού και της Ελιάς που δεν χρειάζονται συστάσεις

6. Πύργος Τυλληρίας - Σταυρός της Ψώκας - Κύκκος
Δύσκολη διαδρομή μέσα στο δάσος Πάφου με εξαιρετική θέα σε ορισμένα σημεία

5. Σταυρός της Ψώκας - Υδατοφράκτης Κανναβιού (δασικός δρόμος)
Επίδης σχετικά δύσκολη διαδρομή σε κατάφυτο δασικό δρόμο. Σε μεγάλος μέρος του δρόμου αυτού δεν υπήρχε σήμα κινητής τηλεφωνίας. 

4. Σταυρός Ψώκας - Κοιλάδα των Κέδρων - Παναγιά Χρυσορογιάτισσα 
 Άλλη κλασική εξαιρετική διαδρομή. Παλαιότερα δασικός δρόμος, πλέον έχει ασφαλτοστρωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του. Μοναδική η κοιλάδα των Κέδρων. Επιβάλλεται επίσκεψη στον περιφραγμένο χώρο με τα αγρινά.

3. Πόλη Χρυσοχούς  - Λατσι - Λουτρά Αφροδίτης - Αρναούτης
 Παραθαλάσσια διαδρομή με φόντο τον Ακάμα. Η διαδρομή από τα "Λουτρά της Αφροδίτης" μέχρι τον Αρναούτη ξεχωρίζει (ειδικά τα πρώτα στάδια της).

2. Πόλη Χρυσοχούς - Πωμός - Παχύαμμος
 Κατά τη γνώμη μου η ωραιότερη παραθαλάσσια διαδρομή. Σχεδόν εξ ολοκλήρου δίπλα από τη θάλασσα, αξίζει να γίνει προς το σούρουπο... για να προλάβετε το ηλιοβασίλεμα στον Πωμό

1. Γεφύρι Τζιελεφού - Εκδρομικός Χώρος Κομιτιτζή - Εκδρομικός Χώρος Ξυσταρούδα (στο δρόμο Πεδουλά - Κύκκου) - δασικός δρόμος
Δασικός δρόμος, κατάφυτος, δίπλα στον Πλατύ Ποταμό. Χάρμα οφθαλμών

Απωθημένο; Ο δρόμος της Χαλεύκας στον Πενταδάκτυλο.

Ναι, επεθύμησα διαδρομές. Ειδικά στο δάσος Τροόδους και Πάφου. Καμιά δική σας εισήγηση;


9 σχόλια:

stelios papalangi είπε...



στο 2. θα επρόσθετα παχυαμμος πύρκος... να κάμεις τη παραλιακή διαδρομή, να φκεις βουνό για να πογυρίσεις τα κότσιηνα τζαι να ξανακατεβείς θάλασσα...

ώραιος εν τζαι ο δασικός δρόμος, μιτσερό - άγιος επιφάνειος.


επίσης η διαδρομή συκόπετρα -προφήτης ήλιας- παλαιχώρι.


προφανώς η διαδρομή του ακάμα...

στα παραλιακά ωραία είναι τζαι η διαδρομή από την ακτή κυβερνήτη ως τον σταθμό της μονής.


άκουσα αλλά δεν εδοκίμασα για μια διαδρομή πραστείο κελλακίου - φοινικάρια...

Αν πιένεις δε απέναντι ....
ο δρόμος προς το ριζοκάρπασο τζαι που τζιαμέ μέχρι τον απόστολο αντρέα. Θάλλασα βόρεια, θάλασσα νότια με χαμηλά πεύκα... Τζαι να μπορείς να αγνοήσεις τη σημαία παίρνεις το μέχρι τη μούττη που βλέπεις πάνω στο χάρτη...

ή πάεις μέχι την εφτακώμη, ρωτάς κανένα να σου πει πως φκαίνεις παραλία, τζαι οδηγάς παραλιακά με δυτική κατεύθυνση όσον έσσιεις όρεξη, ή σταματάς ΄σε όποιο κόλπο θέλεις για βουθκιά

photography-Cyprus είπε...

ευχαριστώ. Μου αρέσει να κάνω περιπάτους με το αυτοκίνητο!

bestman είπε...

@papalangi: Παχύαμμος - Πύργος την έκανα. Κομμάτι της καλύπτεται από τη διαδρομή Πύργος - Σταυρός της Ψώκας
Μπογάζι - Ριζοκάρπασο - Απόστολος Ανδρέας, την έκανα το 2004, όταν ο δρόμος είχε μείνει στο 74 (ειδικα το τελευταίο κομμάτι). Δεν ξέρω αν ειναι ακομη έτσι.
Τα άλλα δεν τα ήξερα. Ευχαριστώ :)

@M.Evripidou Ευχαριστώ :)

Anef_Oriwn είπε...

Bestman,
Shαιρετούμεν(τε)!

Εξαιρετικό το θέμα ΣΟΥ, διαχρονικά επίκαιρο και πατριδο-γνωσιολογικό!
Επέτρεψε μου όμως και κάποιες συμπληρώσεις και επιμέρους σχόλια...
Κατ’ αρχάς να πω ότι τες πλείστες από τις αναφερόμενες «διαδρομές με αυτοκίνητο» τις έχω κάμει και μερικές απ’ αυτές (σου) προσφέρουν απίθανες εικόνες. Όμως οφείλω να πω ότι έχει χρόνια να ταξιδέψουμε μέσα από το Δάσος Παφου [προς τον Σταυρό της Ψώκας και την Κοιλάδα τον Κέδρων] και δεν ήξερα πως μέρος του δασικού δρόμου έχει ασφαλτοστρωθεί... Ήταν στις σκέψεις μου να παμε κατά ‘κει μεριά πριν μερικές μέρες όταν έτυχε να ήμασταν στην Πάφο, αλλά τελικά δεν τα καταφέραμε...

Όμως να συμπληρώσω και τα εξής για κάποιες από τις διαδρομές που αναφέρεις:
1. Για τη 10η διαδρομή: Κοντά στον εκδρομικό χώρο στον Μέσα Ποταμό και κοντά στο νεόδμητο Μοναστήρι υπάρχει και μικρός καταρράκτης, ένας από τους 4 του Τροόδους.

2. Για τη 7η διαδρομή: Υπάρχει και τρίτο γεφύρι στη συγκεκριμένη περιοχή, του Ρουσιά, [στα δυτικά του Τζιελεφού, προς Πάφο μεριά] το οποίο έψαξα μια φορά μέσα από χωματόδρομους, αλλά δεν το βρήκα.

3. Για τη 3η διαδρομή: Κάπου κοντά στα Λουτρά της Αφροδίτης κάτω από το εκεί εστιατόριο [κατεβαίνεις γύρω στα 120 σκαλοπάτια] υπάρχει μια μικρή εξαιρετική παράλια με άμμο – την ανακαλύψαμε φέτος. Επίσης εκεί κοντά υπάρχουν και μικρές φυτείες με Dragon fruit.

4. Για τη 2η διαδρομή: Εξαιρετική η παραλία [κάπου 800 μέτρα] πίσω από την Εκκλησία του “Αγίου” Ραφαήλ.

5. Για τη 1η διαδρομή: Όντως «χάρμα οφθαλμών»! Κι αν καταλήξετε στο Μηλικούρι κάτσετε για λίγο εκεί στην πλατεία με τα πλατάνια για καφέ και για γλυκό και δεν πειράζει αν σας εξυπηρετήσει καμιά ξενικιά [από Σρι Λάνκα, ας πούμεν]...

*******************************
Και να προσθέσω και μερικές άλλες διαδρομές πολύ όμορφες κατά τη γνώμη μου, κυρίως από τα τέλη του Χειμώνα και μέσα στην Άνοιξη:
1. Από την Κακοπετριά προς Άγιο Νικόλα της Στέγης κι απ’ εκεί προς Πεδουλά. [Ο δρόμος καταλήγει στον δρόμο Προδρόμου – Πεδουλά]. Πλατύς ίσιος ανηφορικός δρόμος που περνά μέσα από το δάσος και προσφέρει εξαιρετική θέα.

2. Από τον Κάμπο της Τσακκίστρας [θα πατε εκεί από τον Κύκκο] προς τον Πύρκον της Τηλλυρκάς. Ο δρόμος είναι καινούργιος όμως δεν μπορείς να τρέξεις πάνω από 50 περίπου χιλιόμετρα καθότι είναι όλο κούρβες [στροφές], όμως σε κάποια σημεία όπου ο δρόμος παει παράλληλα με την κοίτη του ποταμού η θεά είναι εξαιρετική.

3. Η διαδρομή διαμέσου της Κοιλάδας του Διαρίζου. Εξαιρετική η ομορφιά την Άνοιξη και δη άμα έχει βρέξει.

4. Από τη Κισσόνεργα προς τον Άη Γιώρκη της Πέγειας. Εκατέρωθεν του δρόμου βλέπεις τα περβόλια με τις μπανανιές. Και κάπου εκεί υπάρχει και μεγάλο ιδιωτικό πάρκο πουλιών και ζώων.

Aceras Anthropophorum είπε...

Να σου πώ μιαν που την κάμνεις με τα πόθκια μετά που θα ππαρκάρεις το αυτοκίνητον: να κάμεις τον γυρόν πουκατωθκιόν της Μαδαρής. Τες λεπτομέρειες έβρε τες που τον Στροβωλιότην. Ήταν ο καλλύττερος περίπατος που έκαμα ποττέ στην Κύπρο

Aceras Anthropophorum είπε...

Έβαλα σου τζιαι λίγκιν. το μπλόγκ σου αξίζει πολλά παραπάνω που έναν λίγκιν :))

bestman είπε...

@Anef_Orion
Ευχαριστώ για τα εποικοδομητικά σχόλια
Στο δρόμο Κακοπετριά - Αγ. Νικόλαος - Πεδουλάς, θα σου έλεγα επίσης να στρίψεις προς Πρόδρομο στο τέρμα του δρόμου και να πας Πλάτρες (Δρόμος Προδρόμου - Πλατρών)
Κάμπος - Πύργος δεν τον έχω κάνει, αλλά θα ήθελα. Όπως και το Πύργος - Ορκόντας (σε μεγάλο μέρος η ίδια διαδρομή). Είδα τις διαδρομές στο Google Maps και ενθουσιάστηκα. Λατρεύω να οδηγώ σε στροφές ;)
Το δρόμο του Διαρίζου τον έκαμα με τους γονιους μου όταν ήμουν 10-11 χρονών. Καλή φάση. Θα τον ξαναδώ.

bestman είπε...

@Ακέρας
Κατ' αρχάς εφκαριστώ σου πολλά για το σύνδεσμο (άλλως λίνγκιν) :)

Φίλε, μιαν φοράν που επήα παραμονές Χριστουγέννων στην Πιτσιλια τζιαι έμεινα στον Ασκά σε αγροτουριστικό, επήα ως την αρκην του μονοπαθκιού τζιεινου. Αλλά άρκεων το shόνι, τζιαι εφοήθηκα διότι ήμουν με saloon χωρίς τετρακίνηση, χωρίς αλυσίδες. Εστράφηκα πίσω.

Anef_Oriwn είπε...

Bestman,
Τον δρόμο Προδρόμου Πλατρών [και αντιστρόφως] τον έχω κάμει αρκετές φορές, όμως είναι ένας δρόμος που ομολογώ ότι δεν μου αρέσει και τόσο. Δεν τον απολαμβάνω, αντίθετα έχω διαπιστώσει ότι με κουράζει!