Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Press-GR

Παρακολουθώ με αγωνία τις εξελίξεις στο θέμα της δίωξης του ελληνικού blog press-gr. Το press-gr δέχεται έναν ανελέητο πόλεμο από κάποιους, για εκβιασμό συντάκτη του "Βήματος" των Αθηνών (βλέπε εδω και εδώ) και μιλούν για "τρομοκρατία του Διαδικτύου". Η οποία δίωξη, σημειωτέον πως βασίζεται σε 2 εκβιαστικά e-mails που ισχυρίζεται πως έλαβε ο εν λόγω δημοσιογράφος. Τα οποία, αν δείτε το πρώτο link που παρέθεσα προέρχονται απο Yahoo.gr, και μπορεί να τα έχει στείλει ο καθένας, ακόμα και ο ίδιος ο δημοσιογράφος του Βήματος. Αν αποδείξει κάποιος ότι τα εκβιαστικά e-mails προέρχονται όντως από κάποιο εκ των διαχειριστών του press-gr, τότε και μόνον τοτε θα δεχτώ πως έχει δίκαιο ο δημοσιογράφος του "Βήματος". Μέχρι τότε, για μένα είναι απλώς ένας προβοκάτορας σε εντεταλμένη υπηρεσία. Και εξηγούμαι:
Προσωπικά πιστεύω πως πρόκειται περί απόπειρας λογοκρισίας και εκφοβισμού των bloggers του Διαδικτύου. Στην Ελλάδα φοβήθηκαν ένα μέσο ενημέρωσης ανεξάρτητο και μη υποκείμενο, ούτε συνεργάτη στα συμφέροντα και τη διαπλοκή στα οποία είναι χωμένα μέχρι το λαιμό τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Φοβήθηκαν τα blogs και τη δύναμικη που αναπτύσσεται από αυτόν τον "Τρίτο Δρόμο" (για να χρησιμοποιήσω πολιτικούς όρους) για την ενημέρωση. Κυρίως από μορφωμένους και σκεπτόμενους πολίτες που ψάχνουν κάτι πέρα απο την ελεγχόμενη ενημέρωση που προσφέρουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ.
Ήδη στην Ελλάδα μιλάνε για θέσπιση περιορισμών που να διέπουν την λειτουργία των blogs. Δηλαδή θα μπει και η Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που ΛΟΓΟΚΡΙΝΟΥΝ το Διαδίκτυο (μαζί με άλλες "δημοκρατικές χώρες" όπως την Κινα, την Τουρκία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν) !!!! Μη ξεχνάμε βεβαίως πως η Ελλάδα έχει προηγούμενο σε σχέση με αποφάσεις και νομεθεσίες που "περιορίζουν" την ανάπτυξη των υπολογιστών και του Διαδικτύου. Όπως τη νομοθεσία για τα ηλεκτρονικά παιγνίδια και τις συλλήψεις ατόμων που επαιζαν Counter Strike σε Internet Cafe πριν από μερικά χρόνια). !!!! Πραγματικά αυτά που συμβαίνουν στη "μητέρα πατρίδα" είναι τραγελαφικά (για να μην πω απλά τραγικά).
ΕΛΠΙΖΩ και ΕΥΧΟΜΑΙ να μην ζήσουμε και στον τόπο μας τέτοιες καταστάσεις. Να αντιμετωπίζεται, δηλαδή, ο blogger, ως ΚΟΙΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ.
Το πιο ωραίο το διάβασα εδω. Στα πλαίσια του "κανονιστικου" (λέγε με λογοκριτικού) πλαισίου που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρηση περιλαμβάνεται και το εξής: " η αναγραφή τού κατά νόμον υπευθύνου στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου".
Καλά, πως θα μπορέσει να το επιβάλει, ή ακόμα και να το κυνηγήσει, σε όλους εμάς που είμαστε στο blogger.com ή στο wordpress.com, το οποίο υπόκειται στην Αμερικανική και όχι στην Ελληνική νομοθεσία και δεν είμαστε (εξ όσων γνωρίζω) υποχρεωμένοι να αναγράφουμε το όνομά μας ή να κατηγοριοποιούμε το blog μας σε "ενημερωτικού" και "μη ενημερωτικού" χαρακτήρα"; Μήπως θα κάψουν την πρόσβασή μας στο Google?

Δεν υπάρχουν σχόλια: