Χθες στις ειδήσεις αναφέρθηκε ότι άγνωστοι έκλεψαν, μέσω διαδικτύου, ποσό 9000 Λιρών από λογαριασμούς Ουκρανής, Μάλιστα, σήμερα, ο "Φιλελεύθερος¨ γράφει σε δεύτερο τίτλο "Αδειάζουν λογαριασμούς με ένα κλικ στον υπολογιστή". Πώς έγινε αυτό; Πολύ απλά, οι δράστες, έστειλαν e-mail δήθεν εκ μέρους της τράπεζας ζητώντας από την παραπονούμενη να πάει σε ιστοσελίδα της τράπεζας για να καταχωρήσει τους κωδικούς πρόσβασης της. Μόνο που αντί σε ιστοσελίδα της τράπεζας, πάει σε άλλη ιστοσελίδα, όπου οι κωδικοί καταχωρούνται σε βάσεις δεδομένων και έτσι οι "ληστές" του διαδικτύου μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του "εξαπατημένου" χρήστη. Άρα, χρειάζεται προσοχή. Το διαδίκτυο είναι μια μικρογραφία του κόσμου που ζούμε. Όπως κάποιος μπορεί να εξαπατηθεί αν δεν προσέξει στις πρόσωπο με πρόσωπο συναλλαγές, έτσι μπορεί και στο διαδίκτυο. Εάν, φερ' ειπεί, κάποιος σας τηλεφωνήσει, ισχυριζόμενος ότι είναι από την τράπεζα σας και ζητά το PIN σας για οποιοδήποτε αληθοφανή λόγο, θα του το λέγατε; Πολύ αμφιβάλλω. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για το διαδίκτυο. Άλλωστε οι τράπεζες ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι ΔΕΝ πρόκειται να ζητήσουν στοιχεία πρόσβασης ή στοιχεία πιστωτικών καρτών και τους προτρέπουν εάν λάβουν τέτοια e-mail να επικοινωνήσουν με την τράπεζα. Αν ο εξαπατηθείς χρήστης δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, γιατί δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο.
Απαιτείται προσοχή και κοινή λογική. Είναι δυνατόν να κερδίσει κάποιος κάποιο ποσό σε διαγωνισμό/κλήρωση στο εξωτερικό στον οποίο ΔΕΝ έχει λάβει μέρος; Τότε γιατί πέφτει στην παγίδα και αποκαλύπτει προσωπικά του δεδομένα στους απατεώνες; Όταν θα κάνει μια αγορά αντικειμένου μεγάλης αξίας π.χ. αυτοκινήτου, δεν ψάχνει και το ποιόν του πωλητή (και μάλιστα ενδελεχώς) αναζητώντας συστάσεις και σχόλια και από άλλους πελάτες του συγκεκριμένου πωλητή; Φυσικά! Αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν στο διαδίκτυο και για διαδικτυακούς πωλητές. "Εγιω στραώνω τζιαι πουλώ τζιαι σου άμπλεπε τζιαι γόραζε" (Εγώ τυφλώνω και πουλάω, εσύ βλέπε και αγόραζε) λέει μια κυπριακή παροιμία. Χρειάζεται προσοχή και ενημέρωση.
Αλλά δυστυχώς καταφεύγουμε στην εύκολη λύση. Τη δαιμονοποίηση. Ο υπότιτλος του "Φιλελευθέρου" αληθεύει μεν, δαιμονοποιεί δε. Στο άρθρο δεν αναφέρει τίποτα για μέτρα προστασίας του καταναλωτή από τις απάτες. Συνήθως, όταν υπάρχει είδηση για το διαδίκτυο, αφορά είτε ποινικό αδίκημα (κλοπές/απάτες) είτε παρουσίαση νέας ιστοσελίδας από διάφορους φορείς. Ενημέρωση γίνεται σε διάφορες ημερίδες, αλλά αυτές δεν προβάλλονται. Και μετά διερωτόμαστε γιατί είμαστε τελευταίοι στη χρήση του διαδικτύου και στην εξάπλωση της ευρυζωνικότητας. Είμαστε και τεχνοφοβικός λαός. Αυτό συμπληρώνει το πάζλ.
Υπάρχουν μεμονωμένες πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη του Συνδέσμου Καταναλωτών και παλαιότερες της CYTA. Χρειάζεται όμως επιμόρφωση και ενημέρωση. Στα πλαίσια της υλοποίησης της "Στρατηγικής της Λισσαβόνας" και του i2010 της Ε.Ε. Η Ελλάδα ζήτησε και πήρε επιχορήγηση από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας. Εμείς; Μόνο λόγια, δυστυχώς.
Αφήστε το "Ιττερνε" μου ήσυχο!
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007
Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007
Διχόνοια
Με αφορμή τα νέα επεισόδια στις εκδηλώσεις για την επέτειο ανακύρυξής του ψευδοκράτους του Ντενκτας παραθέτω τους παρακάτω στίχους:
144. Η Διχόνοια που βαστάει
Ενα σκήπτρο η δολερή
Καθενός χαμογελάει,
Πάρ’ το, λέγοντας, και συ.
145. Κειο το σκήπτρο που σας δείχνει
Έχει αλήθεια ωραία θωριά
Μην το πιάστε, γιατί ρίχνει
Εισέ δάκρυα θλιβερά.
146. Από στόμα οπού φθονάει,
Παλληκάρια, ας μην ‘πωθή,
Πως το χέρι σας κτυπάει
Του αδελφού την κεφαλή.
147. Μην ειπούν στο στοχασμό τους
Τα ξένα έθνη αληθινά:
Εάν μισούνται ανάμεσό τους
Δεν τους πρέπει ελευθεριά.
Αθάνατε Διονύσιε Σολωμέ! Από τον 18ο αιώνα προέβλεψες και προβλέπεις τις διχόνοιες των Ελλήνων και τις καταστροφές....
144. Η Διχόνοια που βαστάει
Ενα σκήπτρο η δολερή
Καθενός χαμογελάει,
Πάρ’ το, λέγοντας, και συ.
145. Κειο το σκήπτρο που σας δείχνει
Έχει αλήθεια ωραία θωριά
Μην το πιάστε, γιατί ρίχνει
Εισέ δάκρυα θλιβερά.
146. Από στόμα οπού φθονάει,
Παλληκάρια, ας μην ‘πωθή,
Πως το χέρι σας κτυπάει
Του αδελφού την κεφαλή.
147. Μην ειπούν στο στοχασμό τους
Τα ξένα έθνη αληθινά:
Εάν μισούνται ανάμεσό τους
Δεν τους πρέπει ελευθεριά.
Αθάνατε Διονύσιε Σολωμέ! Από τον 18ο αιώνα προέβλεψες και προβλέπεις τις διχόνοιες των Ελλήνων και τις καταστροφές....
Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007
Name and Shame
To Ππαρκινγκ πίσω που το τζιαμι της Εμερκές στην παλιά Λευκωσία, τζιαμε στον "Ερωδό", που 1 Λίρα έγινεν 1.20. Έτσι για να πκιερώνουμε τα 2 Ευρώπουλα στροντζιυλά που τα τωρά για να μας πουν πως έν έχουμε αισχροκέρδεια με την έλευση του Ευρώ. Εκάμαν την ούλλοι που πρίν!
Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007
Ο φόβος του νέου
Βγήκαν και τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας. Και επιβεβαίωσαν επιστημονικά αυτό που είναι τοις πάσι γνωστο. Είμαστε ξενόφοβοι, ρατσιστές, ουραγοί όσον αφορά την χρήση του διαδικτύου. Δεν δεχόμαστε το διαφορετικό. Φοβόμαστε κάθε τι νέο. Έτσι εξηγείται και η βαθειά προσήλωσή μας στη θρησκεία και την εκκλησία.
Τις προάλλες παρήγγειλα οθόνη TFT από το PixMania. Πολυ κάλό και γνωστό κατάστημα. Η παραγγελία έγινε Παρασκευή απόγευμα. Τρίτη μεσημέρι την είχα στα χέρια μου. Χωρίς προβλήματα, σε πολύ καλή τιμή. Το αστείο είναι πως η μάνα μου, άτομο μορφωμένο, με καλή δουλειά και μισθό μου είπε να προσέξω "να μεν μου γελάσουν". Απορρίπτουμε οτιδήποτε νέο και παραμένουμε πιστοί και προσηλωμένη στην παράδοση. Χρησιμοποιούμε άνετα πιστωτικές κάρτες, αλλά φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο για τις καθημερινές τραπεζικές μας συναλλαγές. Προτιμούμε να σταθούμε στην ουρά ή να πληρώσουμε ένα αγοθό πολύ ακριβότερα γιατι ακούσαμε πως "στο Ιντερνετ γελούν τζιαι κλέφτουν". Κάποιος προτιμά να βαστα ένα μάτσο εικοσάλιρα πάνω του, αλλά δεν εμπιστεύεται τις κάρτες. Τα οξύμωρα της βαθύτατα φοβισμένης σε ο,τι νέο κοινωνίας μας....
Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007
Απ’ ον μπορεί να δέρει τογ γάδαρο… (2)
Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος"
Το έλα να δεις έγινε στην Τίμη της Πάφου μετά τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων αφθώδους πυρετού. Οι ιδιοκτήτες της ύποπτης κτηνοτροφικής μονάδας τα έβαλαν με δημοσιογράφους και κινηματογραφικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή. Ευτυχώς, τέλος καλό όλα καλά, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν επιβεβαίωσαν τις αρχικές υποψίες για ύπαρξη αφθώδους πυρετού.
Το έλα να δεις έγινε στην Τίμη της Πάφου μετά τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων αφθώδους πυρετού. Οι ιδιοκτήτες της ύποπτης κτηνοτροφικής μονάδας τα έβαλαν με δημοσιογράφους και κινηματογραφικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή. Ευτυχώς, τέλος καλό όλα καλά, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν επιβεβαίωσαν τις αρχικές υποψίες για ύπαρξη αφθώδους πυρετού.
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007
Κυριακάτική εξόρμηση
Πήγα χτες προσκύνημα στη Μονή Μαχαιρά. Προσωπικά δεν είμαι πολύ θρήσκος αλλά αντιμετωπίζω με ευλάβεια και σεβασμό την κάθε επίσκεψή μου σε χώρο λατρείας οιασδήποτε θρησκείας. Και τσαντίζομαι όταν κάποιοι δεν σέβονται το χώρο στον οποίο βρίσκονται. Είχα νευριάσει αφάνταστα, όταν, σε επίσκεψή μου στον Ιερό Ναό Αγ. Λαζάρου στη Λάρνακα το καλοκαίρι, είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν σε παναϋρι. Ακόμα και στον τάφο του Αγίου κάτω από τον Ναό. Ομιλίες, φωνές, φωτογραφίες και παντελής έλλειψη σεβασμού του χώρου. Το ίδιο είχε συμβεί και το 1993, όταν, μαθητής τότε, επισκέφτηκα στα πλαίσια της καθιερωμένης εκδρομής στην Ελλάδα (και) την Κέρκυρα. Στο ναό του Αγ. Σπυρίδωνα επικρατούσε το αδιαχώρητο από «πιστούς» που, ενώ ήθελαν να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου, τσακώνονταν και βρίζονταν χωρίς αιδώ. Ομολογώ ότι έπαθα σοκ, και φυσικά δεν διανοήθηκα να μπω μέσα να προσκυνήσω.
Πίσω στο προσκύνημα. Πήγαμε στη Μονή, προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας. Πολύς κόσμος, αλλά όλοι με τον προσήκοντα σεβασμό. Απόλαυσα την παραμονή μου εντός του Ναού. Βγαίνοντας, πέρασα και από το «Βιβλιοπωλείο» της Μονής, το οποίο είχε, εκτός από βιβλία (χριστιανικά εννοείται) και εικόνες, διάφορα γλυκά, βότανα παραγωγής των Μοναχών. Ουδέν μεμπτό, η Μονή χρειάζεται να έχει έσοδα. Άλλα προσωπικά δεν κατάλαβα την χρησιμότητα κάποιων χριστιανικών βιβλίων. Κυρίως αυτών που πραγματεύονται «σύγχρονα» θέματα: Ναρκωτικά, σεξουαλικές σχέσεις, Μουσική και γενικά τον σύγχρονο τρόπο ζωής κυρίως των νέων. Έριξα μια ματιά σε διάφορα. Αλλά δεν κατάλαβα ούτε σε ποιους απευθύνονται ούτε τι θέλουν να πουν. Και εξηγούμαι: τα βιβλία αυτά περιέχουν αληθοφανείς (πιθανόν και αληθινές) πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω θέματα. Εστιάζονται όμως στα αρνητικά του σύγχρονου τρόπου ζωής και διασκέδασης και προτείνουν την «επιστροφή στο Θεό». ΟΜΩΣ, έχω την αίσθηση ότι ενώ θέλουν να απευθύνονται στα «απολωλότα» πρόβατα, απευθύνονται στους θρησκόληπτους, οι οποίοι απλά επιχαίρουν για την επιλογή τους. ΚΑΙ ουσιαστικά απωθούν.
Τέλος το προσκύνημα, πήγαμε και στο “Krisfygeto toy Afxentioy”. Μη γελάτε, έτσι γράφει η πινακίδα προς το κρησφύγετο στα Αγγλικά. Και διερωτάται κανείς ΠΩΣ στην ευχή θα καταλάβει ο ξένος περιηγητής τι είναι αυτό το Krisfygeto toy Afxentioy χωρίς μια πινακίδα στα Αγγλικά που να εξηγεί ΠΟΙΟΣ ήταν ο Αυξεντίου και ΤΙ έγινε στο συγκεκριμένο χώρο. Επίσης, το μουσείο Γρηγόρη Αυξεντίου κλειστό. Ημέρα Κυριακή. Που ο πλείστος κόσμος θα πάει εκδρομή. Αδυνατώ να συλλάβω τη λογική που θέλει μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους κλειστά Κυριακές και Αργίες.
Αυτά από την περιήγησή μου στου «Μαshαιρά τα Όρη».
Πίσω στο προσκύνημα. Πήγαμε στη Μονή, προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας. Πολύς κόσμος, αλλά όλοι με τον προσήκοντα σεβασμό. Απόλαυσα την παραμονή μου εντός του Ναού. Βγαίνοντας, πέρασα και από το «Βιβλιοπωλείο» της Μονής, το οποίο είχε, εκτός από βιβλία (χριστιανικά εννοείται) και εικόνες, διάφορα γλυκά, βότανα παραγωγής των Μοναχών. Ουδέν μεμπτό, η Μονή χρειάζεται να έχει έσοδα. Άλλα προσωπικά δεν κατάλαβα την χρησιμότητα κάποιων χριστιανικών βιβλίων. Κυρίως αυτών που πραγματεύονται «σύγχρονα» θέματα: Ναρκωτικά, σεξουαλικές σχέσεις, Μουσική και γενικά τον σύγχρονο τρόπο ζωής κυρίως των νέων. Έριξα μια ματιά σε διάφορα. Αλλά δεν κατάλαβα ούτε σε ποιους απευθύνονται ούτε τι θέλουν να πουν. Και εξηγούμαι: τα βιβλία αυτά περιέχουν αληθοφανείς (πιθανόν και αληθινές) πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω θέματα. Εστιάζονται όμως στα αρνητικά του σύγχρονου τρόπου ζωής και διασκέδασης και προτείνουν την «επιστροφή στο Θεό». ΟΜΩΣ, έχω την αίσθηση ότι ενώ θέλουν να απευθύνονται στα «απολωλότα» πρόβατα, απευθύνονται στους θρησκόληπτους, οι οποίοι απλά επιχαίρουν για την επιλογή τους. ΚΑΙ ουσιαστικά απωθούν.
Τέλος το προσκύνημα, πήγαμε και στο “Krisfygeto toy Afxentioy”. Μη γελάτε, έτσι γράφει η πινακίδα προς το κρησφύγετο στα Αγγλικά. Και διερωτάται κανείς ΠΩΣ στην ευχή θα καταλάβει ο ξένος περιηγητής τι είναι αυτό το Krisfygeto toy Afxentioy χωρίς μια πινακίδα στα Αγγλικά που να εξηγεί ΠΟΙΟΣ ήταν ο Αυξεντίου και ΤΙ έγινε στο συγκεκριμένο χώρο. Επίσης, το μουσείο Γρηγόρη Αυξεντίου κλειστό. Ημέρα Κυριακή. Που ο πλείστος κόσμος θα πάει εκδρομή. Αδυνατώ να συλλάβω τη λογική που θέλει μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους κλειστά Κυριακές και Αργίες.
Αυτά από την περιήγησή μου στου «Μαshαιρά τα Όρη».
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)